Projektarbete

Sjöråas Hjälmaren


Jag ska göra en mosaik föreställande Hjälmarens väsen sjöråa.


Runt Hjälmaren så talas det om ett väsen som sägs leva i sjön. Väsendet har fått namnet sjöråa och kommer från Svensk folktro. Det finns många berättelser om sjöråa, både gamla och nya och på senare tid så har hon kommit att representera sjöns själ. Berättelserna om henne handlar om samspelet mellan människa och miljö där sjöråa representerar naturens ombytlighet. 


Hjälmaren är Sveriges fjärde största sjö och blir som alla vatten påverkad av vårt sätt att leva. Vi har länge levt som om vatten är en outsinlig resurs vilket har lätt till att sjöar fiskas ur, övergöds och hela ekosystem hotas.


Anledningen till att jag ska porträttera sjöråa är för att jag vill påminna människor om vattnets själ. Sjöråa är som naturfenomen är mest och med sin ombytlighet så går hon sin egen väg och jag vill låta henne göra det. Runt Hjälmaren så har hon redan blivit en symbol för sjön och jag tänker använda mig av sjöråas egen charm för att påminna om att vatten inte är bottenlösa.


Mosaikens material är sten och betong. Man lägger mosaiken genom att klistra fast stenar på en träskiva med tapetklister. När alla stenarna ligger på plats på träskivan så spikar man fast en träram runt stenarna. Därefter så häller man betong i ramen så att stenarna täcks. Efter en vecka så har betongen brunnit och man kan nu ta bort träramen och lyfter upp betongplatan som nu bildats. På undersidan av betongen så blottas den färdiga mosaiken.


Anledningen till att jag väljer just stenmosaik är att jag finner det vackert och jag tycker om själva processen med allt vad den innebär. Jag tycker om stenen och betongens hårdhet. Slutresultatet blir definitivt. Det finns inget att göra om något skulle gå fel utom att börja om. Materialet är slitstarkt och jag upplever en evighetskänsla i deras kombination. Dessa egenskaper går bra ihop med sjöråas.


Jag kommer att behöva naturstenar till arbetet som jag hämtar vid Hjälmaren så att stenarna har en koppling till platsen. Jag kommer även använda sjöslipat glas som går att finna på Hjälmarens stränder. Även en spånskiva, byggplast, tapetklister  och betong kommer att behövas.


Arbetet kommer att presenteras på Nyköpings folkhögskola under våren 2008. Den färdiga mosaiken kommer att placeras i Läppehamn vid Hjälmaren på privat mark men för allmän beskådan.


Kostnaden för matrealet är  500 kr


Måtten på den färdiga mosaiken är 90*60 cm


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0