Lejoninnan i mig ryter!

Idag var Maria och jag på Nicos öppna förskola. Pojkarna var minst sagt ledsna på vägen dit och tyckte att det var kallt men när vi väl kom fram så steg deras humör i takt med att det serverades bullar.


Titta i spegel.

Signe kröp nöjt iväg över golvet i ett av lekrummen. Hon kröp fram till två äldre lekande pojkar och satte sig en bit ifrån dem och tittade på när de lekte. Då kröp snabbt en av pojkarna fram och knuffade henne så hon hamnade på rygg sedan slog han henne i magen. Lejoninnan i mig kastade sig fram och med ett rytande sa jag ”man slåss inte!” samtidigt som jag plockade upp mitt häpna och lite ledsna barn. Ungen, som slagit, tittade storögt på mig och såg ut som om han funderade på att börja gråta. Jag försökte pedagogiskt förklara att Signe blev ledsen av att han knuffade och slog henne, sedan tog jag mitt förvånade barn och letade rätt på Maria och hennes pojkar.

Både Calle och Anton är jättegulliga med Signe och ger henne leksaker och visar hur saker fungerar. Förvirrade Signe blir försedd med olika saker som de tycker att hon ska leka med men lika snabbt igen tar de tillbaka leksaken och byter ut den mot en ny.

Signe och jag tvingade Maria att dansa medan Signe åt sin gröt. Ingen dinner utan show!

Efter att ha lekt och fikat blev pojkarna hämtade av sin far och Maria, jag och Signe gick en stund på stan. Vi förlustade oss, jag med att köpa kläder till Signe, det mesta på rea.


Signe kollar in H&M fynden. Två st pyamas och en t-shirt som Signe fick av Maria, tack så mycket! Larmet sitter dock kvar på den så måste gå tillbaka och vifta med kvittot och be dem ta bort det.


Signe godkänner rea fynden från Lindex. Fick alla tre plaggen för 99 kr.


Lite modd stoppar inte oss



På ren envishet sköt Maria och jag våra vagnar framför oss hela vägen till Alla Helgona kyrkans öppnaförskola. Men fram kom vi efter en tung promenad. Speciellt tung för Maria som har en tvillingvagn med två tunga pojkar i och som dessutom haft bromsen i hela vägen. Hon har alltså skjutit en vagn genom snömodd utan att de bakre hjulen har rullat. Starkt jobbat!

Signe var först lite blyg men efter att ha kollat in lokalen försvann hon iväg på olika uppdrag. Massor att göra och titta på.

Signe har haft sitt första möte med en docka. Jag har varit lite sugen på att köpa en men ska vänta till hon blir lite äldre. Det var väldigt kul att se hur hon reagerade på den. Hon satt still och tittade noga… sedan petade hon den i ögat. Men hon var helt klart fascinerad av den konstiga bebisen.



På Calle och Anton var det full rulle. Jag har försökt fånga barnen på kort med min mobilkamera. Lättare sagt än gjort då det gav ett suddigt resultat men lägger upp lite bilder i alla fall.


Linslusen Anton


Maria och pojkarna bakar fina kakor


Jag lyckas fånga mig och Signe på bild


Framsteg i nattrutinerna!

Igår gick både Signe och jag och la oss 20.00. Under natten var jag inte uppe någon gång med Signe. Räckte med att jag hyschade henne de gånger hon vaknade. 05.30 gick vi upp för dagen.


105/70

Idag var jag på vårdcentralen för min yrsel. Tog blodtryck, 105/70, tydligen lite lågt men oki, blodvärdet låg på 130 vilket är jätte bra och blodsockret var tydligen också bra. Blev lyst i öronen och det såg också bra ut. Mysteriet yrsel kvarstår. Beror förmodligen på att jag är SÅ trött!

Signe var med och charmade sin omgivning men hon tyckte inte om när sköterskan tog mitt blodtryck. Signe tyckte det var konstigt och skrek upprört.   

Planen för dagen var fika med Erica men vädret har gjort att vi inte vill/kan gå ut. Jag sitter och funderar på om jag ska packa ner Signe i vagnen och gå till Franciskuskyrkan, nära om bra. Måste aktivera barnet.


Underbara unge

Idag har jag varit pigg som en lärka, i alla fall i jämförelse med hur trött jag var igår. Jag firade min nyåterfunna livsglädje med att diska och städa badrummet. Efter morgonbestyr stuvade jag ner barnet i vagnen med målet fika hos Janni. Jag stannade till på vägen och köpte fikabröd till mig och Janni och puré och juice till Signe. I trapphuset krånglade jag som vanligt med för mycket saker, det var påse, väska, filtar och barn. Krasch sa det när påsen åkte i golvet och både purén och juicens glasbehållare sprack. Fikabrödet badade i barnmatsmisär och påsen läkte hela vägen upp till Janni. Signe fick ingen juice utan fick nöja sig med kex och välling.

Men mitt humör sviktade inte för det. Har varit på jättebra humör hela dagen. Signe, min underbara unge, gav mig en ordentlig kram på morgonen. Hon slog sina små armar om min hals och tryckte sitt lilla ansikte mot mitt och kramade allt vad hon hade. Efter en sådan start på dagen så kan man inte bli sur över bagateller som juice/puré badande fikabröd.

Även Mathias fick en kram av sin dotter när han kom hem från jobbet.  


Långt, yrt och trött inlägg

Igår natt var första natten som jag tog mig an Signe med hennes nya nattrutiner. Inger hade lagt en bra grund de fyra nätter som hon ensamt haft hand om Signe nattetid. Min första natt började bra, jag var uppe 2 gånger och gick omkring med Signe, tog ca 30 min att få henne att somna om, Signe vaknade ytterligare två gånger men de gångerna kunde jag hyssade henne till söms. Men halv fem gick det inte längre. Signe var omöjlig att söva och efter ett tag insåg jag att jättetrötta/sura Signe inte kommer somna om. Vi gick upp.

Till det hela hör att jag har yrsel. Vet inte vad det beror på men misstänker extrem sömnbrist. Är helt slut! Jag har haft yrsel till och från i ca 2 månader men den senaste tiden har det eskalerat och jag är yr hela dagarna och nätterna. Bara jag rör mig snurrar det. Kan ligga helt still i sängen och snurra snabbt, snabbt,  snabbt. Väldigt obehagligt speciellt då jag bär på Signe och är rädd för att ramla.

Ska till vårdcentral i morgon och ta blodtryck. Men det beror förmodligen bara på att jag är så trött.

Efter den sömnlösa natten var jag så trött och yr att allt jag ville göra var att gråta och gömma mig någonstans. Stackars Signe hade jättetråkigt, jag orkade inte göra något alls.

Hela gårdagen försvann i ett vimmelkantigt töcken. Kändes som om jag hade bomull i hjärnan. Har aldrig vart så trött i hela mitt liv!   

Efter jobbet åkte Mathias och handlade. Han fick med sig Signe med planen att jag skulle passa på att sova. Jag sov inget… kunde inte somna trotts att jag var så trött.

När de kom hem igen hade Mathias med sig mutor i form av tacos. Efter att vi ätit kändes livet lite lättare. Jag och Signe somnade för natten vid 20.00. Natten var bättre än igår natt och jag är piggare idag. Är i alla fall inte lika yr.  


Fint att peka!




Signes senaste nytt

Signes senaste tandnytt är ännu en liten gadd i underkäken. Sju tänder har nu sett dagens ljus.

Peka är fint! I alla fall om man frågar Signe som numera pekar på allt. Med ett bestämt litet spikrakt finger pekat Signe åt det håll hon vill att vi ska gå. Vi berättar vad det är hon pekar på och sedan så kan hon peka på de sakerna på kommando. De senaste dagarna har vi pekat på fisken som sitter på väggen och på grodan i badrummet.

Mathias kom ut till Läppe igår och han tyckte att Signe förändrats de dagar han inte sett henne. Hon har tydligen blivit mer utåtriktad… och lite knubbigare… Vad fort utvecklingen går, jag hinner knappt med!


Signe övar på att spela gitarr som pappa.


Sysslingar på landet



Signe och Hektor på fika hemma hos Neta.




Nya rutiner för nattterroristen

Nu är det slut ammat om nätterna för lilla fröken. Eftersom jag inte har hittat ork till att vänja av Signe så har mormor Inger rykt ut och tagit på sig jobbet och räddat mig från natt terroristen.

Igår hämtade Inger mig och Signe till Läppe. Redan på kvällen började Signes nya rutiner, hon fick inte somna vid mitt bröst utan jag bar omkring på henne tills hon somnade. Jag la ner Signe i hennes säng 20.30. Straxt därefter gick jag och la mig och förberedda mig på en sömnlös natt. 23.30 vaknade Signe och till hennes stora förvåning och ilska var det Inger som tog upp henne. Jag sov i annat rum. Inger bar omkring på arga Signe. Det tog ca 30 min innan Signe somnade på Ingers axel. Så fortsatte natten med ytterligare fyra turer. Klockan 06.00 kom Inger in med en vaken unge. Signe och jag gick upp för dagen och Inger slank ner i sin säng.

Det hela gick mycket bättre än väntat! Trodde inte vi skulle få sova något alls för Signe men även då hon vaknat flera gånger så har Inger kunnat få henne att somna om.

Jag har legat vaken och lyssnat på signe och Ingers nattliga bravader men även då jag vaknat mycket och sovit osammanhängande känner jag mig ändå piggare än jag brukar.

För att ta igen sig efter natten sov Signe två timmar under förmiddagen. Mormor är en jobbig typ som släpar omkring på mig hela nätterna! 
/ Signe


Till följd av amningsstopp under natten har Signe varit mer lättmatad än vad hon brukat och jag har fått i henne allt jag än så länge erbjudit henne. Det är två portioner gröt, några kex och lite pannkaka + att jag har ammat henne 2 gånger.


Tröja till Bella



Nyss stickat klart Bellas tröja. Blev riktigt bra! Nu slipper frusna Bella frysa.
Var så mycket lättare att sticka till korvformade Bella än till bollformade Harry.


And attack


Kort från dagens promenad.

Signe och jag gick morgonpromenad. Nere vid ån blev vi helt omringade av änder. Nästa gång vi går dit ska jag ha bröd med mig till dem. Försökte ta kort på dem med de blev tyvärr suddiga. Ska göra nytt försök igen när jag har mutor med mig.

Sömnlös

Signe har sovit mycket oroligt inatt och vaknat oräkneliga gånger och antingen skrikit, pratat eller krupit omkring i sängen. Vet inte varför Signe sover så dåligt just nu. Kan kanske vara för att hon sovit längre stunder på eftermiddagarna. Igår sov hon 1,5 timme i vagnen efter en promenad. Försökte hålla henne vaken på kvällen, för att kompensera, men det är inte det lättaste att hålla en jätte trött Signe vaken när hon bestämt sig för att sova. Hon somnade halv nio.

Vi måste göra något åt nattrutinerna och nattamningen. Detta går inte längre!

Jag har inte sovit en hel natt på nio månader och det börjar kännas…  


Sömn marodör med lustig frisyr



Inatt väckte Signe oss. Hon lät så pigg att jag trodde det var morgon... innan jag såg vad klockan var. Klockan var 03.05 och Signe var klarvaken. Resterande delen av natten har Signe krupit omkring mellan oss och pratat för sig själv i mörkret. Hon har bara sovit stötvis. Både jag och Mathias är jätte pigga idag

Korten är tagna halv sju i morse. Signe testar en ny frisyr.


Den passar! nästan...


Harry testar sin tröja. Skickade den till Läppe för provning. Visade sig att den är för vid över ryggen men det går att fixa. Riktigt stolt över mig själv! :) Får snart tillbaka den på posten för att göra klart den. 

Tröjan är provkissad och klarade testet!

Frukost



Signe vid frukostbordet. Hon har just ätit en skål gröt/puré.
Nu ska vi göra oss klara och gå hem till Maria och hennes pojkar.

Signes dygn i klockslag

Dagen

Gick upp 06.30 

Åt 2 majsskruvar och ammades

Sov mellan 09.05-09-55 50 min sömn

10.20 Halv portion gröt/puré

2 majsskruvar

11.45 promenad

sova i vagnen mellan 12.00-12.40 40 min sömn

Äta kex

14.00 Kommer hem från promenad och fika hos morfar Tomas 

14.10 gröt/puré, 1 majsskruv, lite vatten

Smakar mandarin och gnager lite på en morot

15.30 amma

Sova mellan 17.00-17.40 40 min sömn

18.30 Några skedar gröt/puré

Bada balja

19.15 50 ml välling

20.00 amma

Natten

Sova för natten i sin säng 20.20

Vaknade 22.30 ammas och somnar i vår säng

Vaknade 23.35 snuttar

Vaknade 00.20 snuttar

Vaknade 01.00 snuttar

Vaknade 01.50 snuttar

Vaknade 02.30 snuttar

Vaknade 04.10 ammar

Vaknade 05.40 ammar

Gick upp 06.05


Stor vikt bekännelse

I höstas gick jag ner till den vikt jag hade innan jag blev gravid, 64 kilo. Där har jag nöjt hållit mig fram till, fikabrödets och godisätandets månad, december.

Jag brukar inte påverkas av tillfällig mat/godis utsvävningar och min vikt brukar vara den samma efter julhelgen som den var innan. Men inte detta år… jag har gått upp ca 4 kilo över jul.

Har knappt vågat väga mig men när jag väl gjorde det, i torsdags, visade vågen 67,8 kilo. Ångest! Efter att jag vågat väga mig och stirra mitt småätande i vitögat har jag gått ner ett kilo och väger nu 66,4.

Den stora boven i viktdramat är bröd! Mjuktbröd... fikabröd...
Vi fikade väldigt sällan förut men under december har det fikats i tid och otid.

För att gå ner har jag bytt ut mjuktbröd till knäckebröd och skarvat med morötter i stället för mackor när jag känt mig hungrig mellan måltider. Under helgen unnande jag mig en chokladkaka men valde då en med 70 % kakao. Var riktigt gott och jag kände inget behöv av att äta hela på en kväll så den räckte hela helgen.   

Ska ner till mina 64 kilo igen… eller 63 om jag fick svinga med ett trollspö.  


Signes senaste nytt

För en liten stund sedan stod Signe och höll i TV bänken med ena handen samtidigt som hon pillade på en växt som står på gålvet. Mathias och jag satt i soffan. Plötsligt såg vi att hon släppt taget om TV bänken och att hon stod själv utan stöd. I handen höll hon ett blad som hon slitit från växten. Mathias kastade sig fram för att vara där om hon skulle ramla. Min duktiga tjej!

Projekt: Harry tröja

De senaste dagarna har jag stickat/virkat så fort jag fått chansen. Projektet har varit tröja åt frallan Harry. Jag har ingen aning om den kommer att passa då allt är improviserat. Ett under att jag inte gett upp då jag flera gånger fått repa upp långa stycken.

Mathias har kommit kommentarer som ”ska man göra sådär?” när jag sitter och repar upp halva stickningen eller ”du kommer ju aldrig bli klar om du hela tiden repar upp allt!”. Då gäller det att ha ett lugnt inre rum att dra sig tillbaka till.

Jag har spenderat mycket tid i mitt inre rum där jag sansat räknat till tio för att sedan börja om… igen! Men nu har jag börjat få ordning på stick/virkningen. Jag är ännu inte klar. Ska virka den bredare över rumpan/ryggen och göra ärmarna längre + att jag ska blinga den med detaljer och kanta den med en annan blå färg.

 Från sidan

 Uppifrån

 Fralln Harry

Det som gör det så svårt är Harrys mått. Han är en väldigt stor liten hund...


Trotsat kylan

Idag bröt Signe och jag vårt utegångsförbud och trotsade kylan. Under den gångna veckan har vi knappt varit ute alls. Kylan har tvingat oss att vara inne för att inte göra Signes köldskada värre. Det har varit jobbigt för både mig och för Signe. Båda två var trötta och sura av tristessen. Idag stod vi inte ut längre! Jag bäddade ner Signe ordentligt i vagnen och med hjälp av två luvor, en mössa och filt över ansiktet höll jag Signe varm om kinderna.

Köldskadan är inte lika röd längre. Tror den börjar läka bort.

Första målet var Tomas där jag snabbt klippte klor på Bella. Klorna var så långa att de börjat skruva sig. Snälla Bella lät mig klippa dem trotts att hon tyckte det var läskigt.

Efter kloklipp gick vi hem till Janni och drack en kopp te.

Vi kom hem igen till lunch och Signe som somnat sov vidare i vagnen som stod i hallen. Jag hann laga och äta mat innan hon vaknade.

 
Mobilbild på Signe i vagn.


Tycker att hon är väldigt lik sin far på bilderna!


Signes senaste nytt

Idag blir Signe 9 månader. Dagen i ära passar jag på att blogga om Signes senaste nytt.

Det senaste på Signe fronten är att hon blivit ännu stadigare och nu lätt reser sig upp vid möbler.

Favorit leken är att bli jagad av Mathias. Signe vill bli hållen i händerna så att hon kan gå och så vill hon att Mathias ska gömma sig. Signe styr ledpersonen mot det ställe hon tror Mathias finns gömd och när hon kommer tillräkligt nära hoppar Mathias fram och jagar henne samtidigt som Signe vänder på klacken och springer därifrån skrikande och skrattande. 
Mormor Inger har lärt Signe att blåsa.

Efter mycket övning kan Signe vinka på begäran. Signe har tränat in en prinsessvinkning med ett fint gung i handleden och fingrar.

Mindre charmiga saker är att hon bits och slår mot ansiktet i jakt på glasögon och dylikt.


Improvisation och kreativa fel

Jag sitter och stickar. Förstår inte själv hur jag har tid med det men det gäller att passa på varige tillfälle som ges. Signe sover och Mathias är på rep.

Projektet är tröja åt frallan Harry. På en lapp har jag alla hans mått nedskrivna och tillsammans med en diffus vision stickar jag varige maska med mycket eftertanke. Trotts all planering så har jag stickat den för lång över ryggen… Jag har ingen aning om vad jag håller på med! Hur ser hunden ut i kroppen? Var ska jag placera hålen för benen och hur får jag till tröjan över bringan? Hunden befinner sig 10 mil bort och jag har alltså inte någon möjlighet att prova min skapelse på honom utan måste sticka färdigt innan jag vet om den kommer passa eller inte… sneglar på katten och undrar hur han skulle klä i tröjjan.

Jag har ett annat projekt på gång samtidigt. Jag virkar en snigel åt min Snigel. Inte heller snigeln har någon tydlig plan utan jag gör som vanligt allt på känn.

Det är så jag jobbar. Gör först och tänker sen och anpassar mig efter de fel jag gjort. Väver in skavankerna i konstruktionen och lossas att jag var så kreativ i min ursprungliga vision.

Även då det här med tydliga riktlinjer inte är min grej så saknar jag en ritning till min frallakofta!  


Signe testar att ha det virkade snigelskalet som mössa.


Köldskada?

Sedan söndags har Signe en röd fläck på kinden som är ungefär en femkrona stor. Huden känns hård under fläcken. Imorse ringde jag till BVC och undrade om jag skulle komma in och visa upp henne. Över telefon kom vi fram till att det troligtvis är en köldskada.

Dåligt samvete!

Om det är en köldskada vet jag när hon fick den och det var mitt fel. I fredags testade Signe sin pulka. Jag drog pulkan och som tur var gick Mathias bakom pulkan och såg den välta. Stackars Signe fick pulkan över sig och hamnade med sitt lilla huvud i snön. Jag kastade mig över henne och försökte torka kinderna torra medan vi gick hem. Det måste vara av det hon har fått köldskadan på kinden. Aaaa känner mig hemsk.

Nu måste vi hålla Signe varm om kinderna då huden är extra känslig. Idag har det varit minus 16 grader ute och vi har hållit oss inne.


Signe i pulka. Fortfarande glad innan den välte


Signe med sin röda fläck på kinden.


Mobilbilder

Blandade vardags mobilbilder från Signes del av 2009.


Bild tagen på BB, 9 april. Signe är klädd för att åka hem och sitter i bilbarnstolen.



Första båtturen, 30 maj. Kapten Mathias och blöjbyte av barn i båt.


Mathias och Signe, 13 juni.


Bild tagen i Läppe, 21 juli.


Hemma hos Karin, 20 augusti.


Bild tagen i replokalen på Slakthuset, 17 oktober. Signe testar nya hörselskydden när Demon Seed repar.


Signe och jag på promenad i regnet, 17 november.


Bild tagen i Läppe 31 december.


Bild tagen igår. Signe åker kundvagn. Vår bil i bakgrunden.

Nytt misslyckat försök

Igår gick jag och Signe och la oss 19.30. Meningen var att jag skulle vila en halvtimme och sedan gå upp igen. Detta trodde aldrig Mathias på utan sa god natt till mig. En halvtimme senare var han, på min begäran, inne och petade på mig. Jag sov!

Mathias gick och la sig vid 12 och kort därefter vaknade Signe. Planen var att hon inte skulle bli ammad under natten. Signe vaknade och både jag och Mathias irrade upp. Jag bar en gallskrikande Signe och Mathias fixade välling som hon ilsket ratade. Några minuter senare sov hela familjen. Signe låg där hon alltid ligger… vid mitt bröst.

Vi är helt sämst på detta!

Nytt försök inatt...?


Stort misslyckande!

Signe sov i egen säng till halv två då hon vaknade och ropade på mig. Jag var SÅ trött och låg kvar i min säng och lossades sova. Så låg jag några minuter och lyssnade på hur Signe blev argare och argare. Mathias rörde inte en fena utan låg medvetslös och sov sig igenom Signes eskalerande tjut. Tillsist insåg jag att jag inte kommer undan, ungen kommer inte tystna av sig själv och Mathias kommer inte ta henne. Jag hämtade arga Signe till vår säng och la mig till rätta. Kattungen Signe letade nöjt rätt på bröstet och så somnade vi.

Skyller på att vi var trötta och lovar mig själv att göra ett nytt försök inatt. Tröstar min misslykade känsla med att vi sov jätte skönt. 

Tack Johanna och Karin för peppning det behöver vi!
 


Signes senaste nytt

Idag fick vi i Signe en portion gröt. Det är en vecka sedan hon åt en portion senast. Hon har inte ätit något annat heller. Bara några milliliter välling och lite smörgåssmulor. Vet inte vad hon lever av men hon är pigg och glad så något får hon ju energi ifrån. Jag kanske ammar henne mer än jag tror… hon snuttar hela nätterna.

MEN nu är det slut på amning om nätterna för Signe. Från och med inatt inför vi amningsstopp från det att hon somnar på kvällen till dess at vi går upp igen dagen efter. Äta på dagarna och sova på nätterna!

Både Mathias och jag är peppade och inspirerade av Karin och Tomas som fått Hektor att vänja sig av med nattamning och numera sover flera timmar i streck.


Gott nytt år

Vi är nyss hemkomna från Läppe där vi firat en lugn nyårsafton. På tolvslaget skålade jag och Mathias i lite bubbel och tittade ut över Hjälmaren där ö remsan på andra sidan vattnet firade med raketer. Signe sov, Inger var nere vid stranden och firade med andra Läppebor och Fanny kröp omkring på golvet och var skotträdd. 2010 började stillsamt.  

Under tiden som jag var i Läppe har bloggen legat nere. Dagarna har varit lugna… så lugna att Signe och jag knappt varit utanför dörren. Det har varit så kallt ute att Signe och jag har hållit oss inne i värmen framför brasan. Den största utsvävningen bestod i en utflykt till Vingåkers ICA. Men trotts lugnet har dagarna gått fort.

Bilder från Läppe.


Signe har ställt sig upp själv vid soffbordet och plockar åt sig sin apa.

Signe och mormor matchar i grönt och kattdjur.


Signes senaste tand nytt

Signe har fått ytterligare två tänder i överkäken och har nu sammanlagt 6 tänder.    


Signe biter i glasbodet.


RSS 2.0