Återbesök och lite vikt

Idag har Signe varit på återbesök till doktorn. Vi kunde bara konstatera att Signe mår bra efter att vi tagit bort alla mjölkprodukter. Vi ska fortsätta med mjölkfritt och då och då testa att återföra det i kosten. Det är vanligt att det växer bort efter något till några år så vi håller tummarna. Men det funkar och vi har vant oss och hittat bra mjölksimulerande produkter.

Doktorn fick inte lyssna på Signes hjärta, hon fick helst inte ta på henne alls. Det trugades och skojades och gjordes försök att avdramatisera stetoskop men inte hjälpte. Signe satt fastklamrad på Mathias utan att säga ett ljud och doktorn fick konstatera att ungen såg frisk ut på avstånd.

Efter en hel del övertalning och offer av lillebror som fick prova först vägdes i alla fall den lilla damen, 12 kilo, och mättes, 90,5 cm.

Lite Manfred nytt är att han tagit sina första stapplande steg utan att hålla i sig. Han har gjort det några gånger nu men vill inte skrika ut att ungen går än. Det får han allt jobba lite mer på först. Signe gick sina första stapplande steg vid 10 månader och 10,5 månader gammal gick hon någorlunda stadigt korta sträckor. Manfred är nu 10,5 månader alltså inte så långt efter företagsamma syster när han försiktigt stapplat första gången.

Han kan ställa sig mitt på golvet utan att hålla i sig. Det har han gjort några veckor.

Här om veckan var Manfred på BVC med sin far. Där han vägdes, 10 månader gammal, 8570 g och var 71,2 cm lång. Lite under kurvan. Kände på honom när han började gå ned lite, det var samtidigt som han började krypa ordenligen och gå ut med möbler. Berikar gröten med smör och det funkar bra.


Några Signe citat

Mini Haj
Våren 2011 straxt innan Signe fyllde två år flyttade lossats kompisen Mini Haj in hos oss. Mini Haj och Signe hade ett lite stormigt förhållande. Mini Haj var läskig samtidigt som Signe prompt skulle ha med honom överallt. Han tycktes bo blad kuddarna i soffan och kom fram då och då och nöp henne i tårna. Ibland skrek han då skällde hon ut honom ”Mini Haj, var tyst!” befallde hon. Han tog hennes saker också, det gillade hon inte. En dag hade Mini Haj tagit Signes klocka. Det var nu sommar och vi hade flyttat in i huset. Mathias och jag var föräldralediga och bestämmde samma dag som klockstölden att vi skulle åka till Kolmårdens akvariet och titta på hajar. Visa Signe pappa haj som vi sa. Sagt och gjort barnen packades i bilen och vi spenderade dagen med att titta på fiskar och reptiler. När vi tittade på ”pappa haj” ville Signe att hennes pappa skulle hålla henne i famnen. På vägen ut köpte jag en mjukishaj till henne. Det första Signe gjorde när vi kom ut på parkeringen var att ta mjukishajen i ett stadigt grepp, titta den djupt in i ögonen och fråga ”Mini Haj var är min klocka!?”

Gonda Fen
Straxt efter att jag köpt mjukishajen började Mini Haj försvinna och Gonda Fen göra intrång. Gonda Fen hette Gonda i några veckor under sommaren 2011 innan hon fick hete Goda Fen. Goda fen är fortfarande med nästan dagligen 2012. Goda Fen och Signe har ett lite mer lättsamt förhållande. De håller hand med varandra och Signe hjälper Goda Fen med saker som att ta på skor och liknade. Signe matar även Goda Fen. En gång, sommaren 2011, skällde Signe ut Goda Fen efter noter och sa åt henne att tugga, tugga, tugga! Rysligt för mig att höra hur jag själv låtit under en matstund med Signe. Signe tog ut allt på Goda Fen som hetsades att äta och tugga ordentligt!

Inger, Signe och Goda Fen var i lekparken en sommar dag 2011. Straxt kom fler barn och Signe var noga med att dels presentera Goda Fen för grannarna samt hålla rätt på den lilla osynliga Fen så ingen satte sig på henne när hon gungade. När Goda Fen skulle visas upp för oförstående stirrande grannbarn sprang Signe och hämtade Fen från den plats hon senast lämnades på.

Även jag blir inblandad i Goda Fen och hennes uppfostran. Signe polis håller koll på Fen och ibland måste hon sägas åt på skarpen. Då får jag rycka in och säga saker som ”Goda Fen inte hoppa i soffan!!!”. Ibland kan jag dra nytta av Fen och få Signe att göra som jag vill som att ta på Signe skorna eller hota med att om inte Signe äter sin mat kanske Goda Fen tar den.

Mellan mini haj och den goda fen dök några mer kortlivade lotsas kompisar upp som flickan Ella som bodde i toaletten under några dagar då vi hade toa träning.

När jag skulle fylla år 2011 frågade Mathias vad Signe tyckte att jag skulle få. En stövel svarade Signe och Mini Haj. Kanske var där Mini Haj försvann.

Ibland har Signe diverse djur som hon leker med, ofta möss och katter.

Presenter
Signe ger bort presenter. Varige kväll när hon ska sova ger hon bort en osynlig present som ska öppnas. Det vanligaste man finner inuti är spargrisar som jag alltid tackar hjärtligt för. Andra favoriter är godis men det kan vara vad som helst i paketen. En gång fick jag en uggla.

Mormors magiska fågelbok
Hos Mormor Inger finns en fågelbok där man kan titta på bilder samtidigt som man kan lyssna på fågelns ljud. Signe älskar den boken och kallar hägern för högern. Hon har lärt sig ganska många fåglar. Här om dagen (vintern 2012) härmade hon det speciella ljudet en Rördrom gör och så sa hon ”Så låter den, Rördromen”.

Signe sa en dag ”lillebror är en liten knipa”. Knipa är också en fågel hon lärt sig i mormors bok. Hon frågade mig hur Knipor låter, det viste inte jag. Några veckor senare åkte vi till Läppe och där finns den magiska fågelboken. Den skulle genast läsas. ”Jag vill titta på den som speglar sig i vattnet” Inger gjorde sitt bästa för att hitta rätt fågel som speglade sig i vattnet. ”Nej, inte den. Den är grön här!” och så visade hon på huvudet och halsen på sig själv. Jasså en and sa Inger och bläddrade fram till änder som är gröna på huvudet. ”Nej inte en sådan! skrek Signe med en tår i ögat. Plötsligt slogs Knipan upp och den hade grönt huvud och speglade sig i vattnet. Det var knipan hon menade. Hon hade alltså full koll på hur en knipa såg ut och äntligen fick hon höra hur en knipa låter.


Öööö katt katt!?


Mer katt var det här. Känner en vårdnadstvist börja ta vid ;P


Kattvakt

Vi har blivit med katt! I två veckor inhyser vi Marres två odjur vid namnen Idun och Saga. Hoppas att katterna sköter sig och charmas Mathias så att det snart inskaffas en permanent inneboende. Jag har längtat efter katt länge nu och det är mysigt att bli terroriserad av dem. De hittar på saker jag inte hade en aning om att man kunde göra, som att sitta på köksfläcken, det hade jag själv aldrig provat… De testar mina nerver med att äta på mina blommor, riva på min soffa och sprida ut kattsand i badrummet. De kompenserar med att vara söta och båda barnen är väldigt roade. Signe är duktig med dem och förtjust men inte för på och Manfred kuttrar glatt åt dem. Än så länge går det bra.


Idun


Saga


Djur i bur är vi allihopa...

...allihopa allihopa!

I måndags började jag läsa min sista kurs till undersköterska. Läser kursten sjukvård och är klart 18 maj. Signes dagistimmar är utökade och Manfred är hemma med mig och läser teori. I april börjar praktik. Manfred har inte börjar dagis och Mathias går i skolan samtidigt som jag förväntas ha praktik på heltid. Inger har gått med på att komma hit och mer eller mindre bo här den månaden. Vet inte hur detta ska gå men alla blir nog tvungna att trolla med knäna.

I måndags körde Mathias Signe till dagis innan han åkte till sin praktik. Problemet var bara att dagis var stängt så Signe kom hemåkande igen. Jag löste plugga/passa barn problemet så här...



Det är tur att arbetsbördan från skolan inte känns övermäktig. Jag hinner plugga det jag behöver under Manfreds sovstunder. Funderar, lite drygt, över hur människor utan barn kan vara stressade?


Spegel spegel



Min lilla teaterapa poserar i sin nya klänning.
Här om dagen stod det en kasse med kläder utanför dörren som grannflickan vuxit ur. Signe hittade, lyckligt, både denna klänning och en Pippi utstyrsel och fina vardagsplagg. Det tackar vi för.
Signe bor numera i klänningen och hon är söt som få när hon hoppar omkring i den.


Frusna ploppviken



Signe testade att kasta sten på frusna Hjälmaren, det sa inte plopp som det brukar.
Och far och dotter testade att gå på isen. Det gick som tur var men Hjälmaren är nog på väg att gå upp när som.

Längtar redan tillbaka!


Vinter stilleben

Vinterstilleben tagna i Läppe. Började oskylldigt med att sätta mig försiktigt på knä i sanden, slutade med att jag kröp omkring på isen och förfrös knäna.






Hemma

Signe är hemma från dagis. Hon hostar men far omkring som vanligt. Hon ville att jag skulle ta kort på henne. Tokungen!







Vet inte hur vi ska fördriva tiden. Mathias kommer hem och äter med oss efter det är vi själva. Mathias ska repa ikväll så det blir heldag för mig...

Titta en val!



”Titta en val” upplyste Signe min samtidigt som hon höll upp sin ritbräda. Ja, titta en val sa jag och var snabb med att ta kort på den innan den suddades bort. Helt själv ritade hon den.

Jag gav henne uppdraget att rita en fisk eller en bläckfisk. En stund senare höll hon upp bilden under. ”Titta en bläckfisk” sa hon. Ja, titta där en bläckfisk. Inte lite stolt över henne!





Bild på konstnären själv som visar sina färgiga händer. Signe har nämligen varit henna hos dagiskompisen och målat och slagits.

Storlek 20


Klickbara bilder.

Manfred visar upp sina nya och första skor. Blev ett par vinterskor storlek 20. Manfred som är van att stå på sina runda fötter står stadigt i nya och stora skorna. Han gick i dem som hundar gör när de har något på fötterna, lyfter foten onödligt högt.

Lite nytt om Manfred


Bild på badpojken under klippningen.

Klippte håret på Manfred för andra gången. Placerade runtkryparen i diskhon. Han älskar att bada och brydde sig inte att jag vandaliserade håret på honom. Han såg riktigt luggsliten ut ett tag men fick tillsist ordning på det. Klippte det kort men lite längre mitt på huvudet och fram mot luggen. Hippt ska det va.

Lite Manfred nytt är att han säger titta. Han har sagt det i några veckor. Så första ordet blev titta. Han använder det entusiastiskt när vi läser pekböcker och så kuttrar han förtjust när vi berättar vad han pekar på. Det händer att han härmar ord, han har bland annat sagt råtta och pappa direkt efter att jag sagt det. Men räknar det inte efter som det bara är en direkt efterapning av ljudet. Vill att han använder orden i ett sammanhang innan jag ger Mathias (eller råttan) äran att han kallar dem.

Han kryper fort med ett ”hasben” vikt under sig och ett ”putta på ben”. Ser ut som en liten apunge.

Han ställer sig lätt mot saker och kan gå lite trevande längs med bordskanten. När han är riktigt äventyrlig byter han från bordet till soffan.

För några dagar satte han sig upp (i sängen) för första gången. Han ställde sig alltså innan han satte sig.

Kan skryta med att han inte bara lägger runda klossar i rätt hål utan också de fyrkantiga. De trekantiga är fortfarande ett nysterie.

Ny favoritlek är att rita på Signes ritbärda.



Karin: Jag tycker Manfred är lik Hektor på den övre bilden.


1,5 kilo ring



 1,5 kilo rockring var det här! Vadderad med vågig/knölig insida. Gör skitont att rocka med den! Men det ska tydligen ge volangen massage. Smal midja utlovas men är väl som med alla träningsredskap, de ger smal midja om man använder dem.

Ser urfånig ut och Mathias hånar.

Inger köpte vanliga barnrockringar åt oss och en lite mindre till Signe. De är nästan omöjliga att hålla kvar uppe, för lätta och för små. Då är den stora runga ringen lätt att rocka med i gemförelse. Men barnringarna är jobbigare, får rocka som tusan för att hålla dem i rörelse.  

Jag har blåmärken efter ca 2 min! Prickig!

Manfred gråter högt när jag rockar. Han tycker inte om när jag beter mig konstigt.


RSS 2.0